Meer groene stroom in 2020 door hogere productie van zonne- en windenergie.

De productie van stroom uit hernieuwbare bronnen als zonne- en windenergie is in 2020 met 40 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, zo blijkt woensdag uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De totale productie aan groene stroom kwam het afgelopen jaar uit op 31 miljard kilowattuur (kWh) tegenover 22 miljard kWh in 2019. Windmolens hadden een aandeel van 45 procent in de productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. De bijdragen van biomassa en zonnepanelen lagen in 2020 op respectievelijk 29 en 26 procent.

De productie van stroom uit zonnepanelen kwam vorig jaar op 8,1 miljard kWh uit, een stijging van bijna 53 procent. Dat komt vooral door het grotere aantal zonnepanelen in Nederland, die samen inmiddels goed zijn voor een vermogen van meer dan 10 gigawatt (GW).

Dankzij nieuwe windmolenparken op zee zat ook de productie van elektriciteit uit windenergie in de lift in 2020. De productie nam met 29 procent toe tot 13,9 miljard kWh. Groene stroom uit biomassa steeg met 49 procent tot 9 miljard kWh.

In 2020 kwam iets meer dan 25 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik uit hernieuwbare bronnen, terwijl dat een jaar eerder nog 18 procent was.

Bron

De Nieuwe Omgevingswet is van kracht

De Nieuwe Omgevingswet is van kracht. Lees meer »

30 november De Dag van het Vastgoed

Op 30 november vindt De Dag van het Vastgoed plaats in het AFAS Theater in Leusden. Lees meer »

De nieuwe omgevingswet.

De nieuwe omgevingswet. Gaat het echt gebeuren op 1 januari 2023? Lees meer »