Meer groene stroom in 2020 door hogere productie van zonne- en windenergie.

Datum: 24 feb. 2021

De productie van stroom uit hernieuwbare bronnen als zonne- en windenergie is in 2020 met 40 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, zo blijkt woensdag uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De totale productie aan groene stroom kwam het afgelopen jaar uit op 31 miljard kilowattuur (kWh) tegenover 22 miljard kWh in 2019. Windmolens hadden een aandeel van 45 procent in de productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. De bijdragen van biomassa en zonnepanelen lagen in 2020 op respectievelijk 29 en 26 procent.

De productie van stroom uit zonnepanelen kwam vorig jaar op 8,1 miljard kWh uit, een stijging van bijna 53 procent. Dat komt vooral door het grotere aantal zonnepanelen in Nederland, die samen inmiddels goed zijn voor een vermogen van meer dan 10 gigawatt (GW).

Dankzij nieuwe windmolenparken op zee zat ook de productie van elektriciteit uit windenergie in de lift in 2020. De productie nam met 29 procent toe tot 13,9 miljard kWh. Groene stroom uit biomassa steeg met 49 procent tot 9 miljard kWh.

In 2020 kwam iets meer dan 25 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik uit hernieuwbare bronnen, terwijl dat een jaar eerder nog 18 procent was.

Bron

Nieuw! Woningwaarderapport

Nieuw! Woningwaarderapport. Het rapport  helpt koper of verkoper van een woning met het besluitvormingsproces rondom de koop/verkoop va...

De nieuwe Webservice omgeving is klaar!

Misschien heb jij het al gezien, onze data-afdeling is een Webservice omgeving geworden! De afgelopen periode...

Het eerste kwartaal van 2021

Het eerste kwartaal van 2021 zit erop, een mooi moment om te kijken naar de cijfers. In het eerste kwartaal hebben meer dan 700 duizend mensen onze we...