Energielabels

Bij de verkoop, verhuur en het opleveren van een gebouw zijn huiseigenaren verplicht om je een geldig energielabel te geven. Daarnaast moeten verkopers of verhuurders van een gebouw de energielabelklasse van een geldig energielabel aangeven. Dit is ook verplicht wanneer zij een woning via advertenties in commerciële media te koop of te huur aanbieden. 

In 2015 hebben woningeigenaren een voorlopig energielabel ontvangen voor hun bestaande woning. Dit was een inschatting van de energiezuinigheid van de woning. Dit is berekend op de al bekende gegevens van het huis. Met de Nederlandse Norm (NEN) 7120. Hierin staan over de kwaliteit en veiligheid van hun producten.  

Vanaf 1 januari 2021 vervangt een nieuwe bepalingsmethode (de NTA 8800) de oude methodiek (de NEN 7120). Daarmee komen de voorlopige energielabels uit 2015 te vervallen.  

Geldig VEL en EI 10 jaar geldig 

Heb je nog een geldig vereenvoudigd energielabel (VEL) of een Energie-Index (EI)? Die blijft gewoon 10 jaar geldig. Op je energielabel staat de ‘geldig tot’ datum weergegeven. 

De Energie-Index zit in de berekening van de energiekwaliteit en maakt een vergelijking mogelijk van de energiekwaliteit tussen (bestaande) woningen van hetzelfde type. 

Energielabel met status voorlopig bij nieuwbouw 

Een energieadviseur maakt bij nieuwbouw een energieprestatieberekening voor de vergunningsaanvraag. Dit leidt tot een energielabel met de status voorlopig. Dit energielabel is geen geldig energielabel voor bovengenoemde verplichtingen. De status voorlopig is zichtbaar middels een watermerk in het energielabel en een roodgekleurde rechterbovenhoek. 

Woningen met een A++++-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen in de woning mogelijk zijn. Denk aan isolatie van het dak of het plaatsen van zonnepanelen. 

De energielabel van een gebouw is nu te zien op de adrespagina. Geef een adres in bij de zoekbalk bovenaan op deze pagina en klik op het tabblad "Locatie". Momenteel hebben we de beschikking over 4.7 miljoen actieve labels. Deze worden dagelijks aangevuld. 

Al deze informatie hebben wij beschikbaar gemaakt via onze Webservices zoals in de API Locatiedata. Via onze Kaartviewer kun je het visueel inzichtelijk maken zodat in 1 oogopslag te zien is waar nog energieverbetering mogelijk is.