Het kopen van een woning in binnenstedelijk gebied

Je koopt niet dagelijks een woning. Het is daarom raadzaam om voor aankoop zoveel mogelijk informatie te checken. Ook de plek van de woning is hierbij van belang. In het buitengebied kun je tegen andere problemen aanlopen dan in binnenstedelijk gebied. Binnenstedelijk gebied

Omgevingsinformatie

Als je een woning in het binnenstedelijk gebied koopt, zijn erfgrenzen belangrijk. Wat is precies jouw grond, tot waar je mag je eventueel uitbouwen en tot waar mogen de buren dat? Staat die schutting niet te ver op jouw grens en kloppen de gegevens over het perceel eigenlijk wel?

De grootte en ligging van jouw grond, zie je in een Percelenrapport. Wil je een duidelijk beeld van de omgeving dan is een Omgevingskaart een handig middel. Op de Omgevingskaart zie je de grenzen van al je buren en of er gebouwen in de buurt zijn met een ander gebruik dan wonen zoals horeca of detailhandel.

Weten wat je koopt

Om goed beslagen ten ijs te komen bij het kopen van een woning, hebben wij een handig Woningpakket voor je samengesteld. Hierin zitten de belangrijkste rapporten die je helpen bij het nemen van een goed gefundeerde beslissing bij de aankoop van een woonhuis. In het Eigenarenrapport staat o.a. de prijs die de huidige eigenaren betaald hebben voor de woning. Ook kun je zien of de verkoper wel de rechtmatige eigenaar van het pand is en lees je of er publieksrechtelijke beperkingen op het pand rusten. In het Bestemmingsplan staat wat je wel en niet mag doen met de woning.

In dit complete Woningpakket zitten alle rapporten die je nodig hebt om jouw potentiële woning te kunnen beoordelen.

Welke prijs moet je bieden voor een woning?

De huidige woningmarkt is redelijk overspannen. Overbieden is aan de orde van de dag en de woningen zijn snel weg. Maar hoe bepaal je nou je bod? Weten wat de huidige eigenaar voor het pand betaald heeft, geeft je meer inzicht in de onderhandelingsruimte bij het bieden op een woning. In een Eigenarenrapport lees je wat de vorige koper voor de woning heeft betaald, maar ook of er beperkingen op het perceel rusten. In een Hypotheekrapport lees je welke hypotheek er op het pand rust. Zo heb je meer inzicht in je onderhandelingsruimte.