Wil je weten wat jouw huis waard is?

Er zijn diverse methoden om de waarde van een woning te bepalen. Ook is er een verschil in de definitie van waarde. Je hebt de marktwaarde en de intrinsieke waarde. Marktwaarde is de prijs die kopers bereid zijn te betalen. Intrinsieke waarde is wat de woning daadwerkelijk waard is. Daarnaast hebben we ook nog de WOZ-waarde.

Wat is de waarde van mijn woning?

Voordat je het antwoord op deze vraag onderzoekt, moet je eerst bepalen waar je de waarde voor nodig hebt.

  • Wil je een huis kopen of jouw huis verkopen?
  • Wil je jouw woning verzekeren?
  • Wil je jouw hypotheek uitbreiden?
  • Wil je uit interesse weten wat je woning waard is?
  • Wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Afhankelijk van je behoefte kan je kiezen uit online tools, of het opvragen van een taxatierapport of het Vraagprijsrapport.

Hoe vind ik de waarde van een woning?

Het verschil in de methode voor het bepalen van de waarde is de nauwkeurigheid en de prijs.

Een nauwkeurige waardebepaling van de van een woning wordt gemaakt op zowel markt- als intrinsieke waarde. Je hebt hier een taxateur voor nodig.

Online (gratis) tools geven een woningwaarde, maar het is ondoorzichtig waar deze waarde op is gebaseerd. Vaak moet je ook veel persoonlijk informatie geven voordat je een waarde krijgt.

Het Vraagprijsrapport geeft de waarde van een woning weer en de methode hoe de vraagprijs van een woning is bepaald.

Wat is de WOZ-waarde?

Wet WOZ staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken. Deze wet regelt de waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland. De WOZ-waarde is de waarde van een woning op 1 januari van het vorige jaar volgens de gemeente welke waarde gebruikt wordt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen. Deze waarde loopt dus minimaal een jaar achter de actuele situatie en daardoor achterhaald. Helemaal met de huidige krapte op de woningmarkt. Vind je de waarde van de WOZ te hoog? Gebruik dan het Vraagprijsrapport om dit te onderbouwen.