Inclinometer en Rotary Encoder

Inclinometers hebben een hoge nauwkeurigheid en resolutie als het aankomt op het meten van de hellingshoek of hellingsgraad. Dit instrument is onmisbaar in bijvoorbeeld de scheepvaartindustrie, bouwsector, luchtvaart of wegenbouw. Met ondersteunende diensten zorg je ervoor dat de inclinometer goed zijn werk doet onder welke omstandigheden dan ook. De tool is een trouw maatje van vele ingenieurs, net als de rotary encoder. In tegenstelling tot de inclinometer werkt deze sensor op elektriciteit. Zorg voor een optimale werking van je machine of installatie door met behulp van de ervaren technici van tsb-bescom de juiste rotary encoder te kiezen.

Hoeken en hellingen meten met een hellingmeter

Een inclinometer, ook wel hellingmeter genoemd, is een instrument waarmee je een hoek of helling kunt meten. Met behulp van de zwaartekracht wordt de tilt gemeten ten aanzien van de horizon. Met de tilt wordt ook wel hellingshoek of hellingsgraad bedoeld. Het is belangrijk dat dit nauwkeurig gebeurd aangezien deze meting invloed heeft op de veiligheid en de werking van een apparaat of installatie. Inclinometers worden in allerlei situaties gebruikt, bijvoorbeeld bij het installeren van zonnepanelen op het dak van je huis, bij het berekenen van de hoogte van een mast, in de scheepvaart of als waterpas sensor bij het installeren van een podium. Het meetinstrument speelt ook een belangrijke rol in motion control systemen van apparaten en machines en is favoriet bij ingenieurs. Een inclinometer heeft namelijk een groot pluspunt: toepassing van een mechanische verbinding is namelijk niet nodig. Zo is het heel makkelijk en effectief om toezicht te houden op de ruimtelijke ori├źntatie van een voorwerp.

Bewegingen of posities van een hoek meten met een draai pulsgever

Een rotary encoder is een elektronisch apparaat waar je bewegingen of posities van een hoek van een machine mee kunt meten. Het gaat daarbij om de hoek van een as waarbij de encoder werkt als een sensor. Op de ronddraaiende beweging van de sensor zit geen grens omdat het geen begin- en eindpunt heeft en gaat dus altijd maar door. Een rotary encoder wordt ook wel roterende encoder of draai pulsgever genoemd. Rotary encoders worden gebruikt in allerlei technische programma┬┤s, zoals die van robots en bij de regulering van het volume in apparaten. Een roterende encoder kan onderverdeeld worden in twee soorten: namelijk in een incrementele en een absolute sensor. Bij een incrementele sensor is de positie niet altijd bekend omdat deze relatief is. Bij een absolute sensor is de positie altijd bekend omdat deze de informatie vasthoudt, ook als er geen spanning op de machine heeft gestaan. Informeer bij ons over de verschillende soorten rotary encoders voor het meten van de hoekbeweging of hoekpositie van je machine, installatie of apparaat.