Wat is een geoserver?

Een geoserver is een softwaretoepassing die wordt gebruikt voor het publiceren van geografische gegevens via het internet. Het is een open-source server die speciaal is ontworpen om geografische informatie op een gestructureerde en efficiënte manier te delen en te verspreiden.

Wat doet een geoserver?

Met een geoserver kunnen gebruikers verschillende soorten gegevensbronnen zoals kaarten, afbeeldingen en andere geografische gegevens publiceren en delen met behulp van open standaarden zoals Web Map Service (WMS) en Web Feature Service (WFS). Deze open standaarden maken het mogelijk om gegevens te delen tussen verschillende geospatiale toepassingen en systemen.

Gebruikers kunnen een geoserver configureren om verschillende gegevensformaten te ondersteunen, zoals shapefiles, GeoTIFF-afbeeldingen, PostGIS-gegevens, KML en meer. Het biedt ook geavanceerde functionaliteit zoals gegevensprojectie, coördinatentransformatie en gegevensstijlen. Geoservers kunnen worden geïntegreerd met andere open-source GIS-toepassingen zoals QGIS, GRASS GIS en meer.

Kortom, een geoserver is een essentiële tool voor organisaties en individuen die geografische informatie willen delen en verspreiden via het internet.

Geografische informatie delen

Wil je ook geografische informatie delen via internet maar heb je niet de kennis en/of capaciteit van het opzetten van een geoserver, gebruik dan een interactieve kaartviewer zoals POLKA. De POLKA Kaartviewer biedt de mogelijkheid om geografische data van verschillende formaten online te delen. Naast WMS en WFS is het ook mogelijk om vector-, shape en gml kaartlagen te tonen. Een POLKA kaartapplicatie is te maken via het dashboard van "Mijn Planviewer' en via een API.

Kaartviewer maken

Meld je aan voor de Webservices en maak een Kaartviewer aan via het dashboard van “Mijn Planviewer”. In het dashboard vind je kaartlagen die je kan gebruiken in de Kaartviewer zoals de actuele kadastrale grenzen en alle gebouwen in Nederland. Op PDOK vind je heel veel kaartlagen in WMS en WFS formaat die je in je eigen Kaartapplicatie kan bekijken. Wil je de kaartapplicatie koppelen aan jouw platform, gebruik dan de API. De API key en de documentatie hoe de API te koppelen vind je ook op jouw dashboard.

 

 

 

product-image

Kaartviewer

vanaf  1.21

Bekijk en deel jouw project met je klant via een online kaartviewerEen beeld zegt meer dan woorden.Handig om je net gekochte CAD en...

Kaartviewer

vanaf  1.21

Bekijk en deel jouw project met je klant via een online kaartviewerEen beeld zegt meer dan woorden.Handig...