
Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling veel eenvoudiger maken en samenvoegen.
Om het gemakkelijker en transparanter te maken voor burgers en bedrijven om op één plek inzicht in alle regels te hebben. Het lijkt erop dat de Omgevingswet in 2021 in werking treedt.
Wat is een omgevingsplan?
Een omgevingsplan is een integraal geheel aan regels dat alle aspecten van de fysieke leefomgeving omvat. In het gemeentelijk omgevingsplan worden bestemmingsplannen, beheersverordeningen en de omgevingsrechtelijke delen van andere verordeningen logisch en samenhangend gebundeld. Eigenlijk is het een poging om alle regels die van toepassing zijn op een locatie in één plan onder te brengen.
Bestemmingspakket
Alle bestemmingsplannen op jouw locatie in 1 bestelling
Het Bestemmingspakket bevat alle bestemmingsplannen en andere ruimtelijke plannen op jouw adres en geeft inzicht in de:
- bestemming/ het gebruik van de grond
- bouwregels zoals bouwvlak en bouwhoogte
- bestemmingsplankaart
- staat van bedrijfsactiviteiten
- gemeentelijk en provinciale plannen
- indien aanwezig, gerechtelijke uitspraak over het bestemmingsplan of omgevingsvergunning
Verdwijnen nu alle bestemmingsplannen?
Verdwijnen is een groot woord. Het bestemmingsplan maakt plaats voor één omgevingsplan per Gemeente. Dat betekent dat tientallen tot honderden bestemmingsplannen opgaan in één plan. Bovendien worden daar veel andere regels aan toegevoegd die van toepassing zijn op een locatie. Het is nog maar de vraag of het voor gebruikers nu juist eenvoudiger wordt of complexer omdat er in één plan veel meer regels worden samengevoegd.
Wat gebeurt er met bestemmingen die van toepassing zijn op mijn locatie?
Dat is nog maar de vraag. Juridische gezien blijven alle rechten die je had behouden. Maar we weten allemaal dat als je veel plannen op één hoop gooit – wat gebeurt met de overgang van al die bestemmingsplannen naar een omgevingsplan - juist de uitzonderingen van het bordje vallen. Alsof je alle spijkers, schroeven, moertjes die je netjes gesorteerd heb op één hoop gooit en dan weer op zoek gaat naar dat ene moertje.
Waarom is dit een risico?
Locaties waar meerdere bestemmingen op rusten kunnen een flinke meerwaarde hebben. Denk aan wonen en werken op één locatie, horeca of dienstverlening. Vaak zijn locaties en/of panden ook gefinancierd op basis van de meerwaarde van dit soort dubbelbestemmingen. Hoe meer mogelijkheden een locatie kent, des te hoger de waarde in de toekomst. Dubbelbestemmingen zijn vaak binnen een bestemmingsplan een uitzondering. En in de overgang naar één omgevingsplan per gemeente is de verwachting dat juist deze uitzonderingen onbedoeld niet in het omgevingsplan worden opgenomen. Op grote schaal digitaliseren van zoveel verschillende regels in één groot plan is een enorme uitdaging.
Wat kan je ertegen doen?
Zeker weten dat alle bestemmingen die van toepassing zijn op jouw locatie bewaard blijven? Leg dan nu alle details vanuit oude bestemmingsplannen vast zoals het gebruik en de bouwregels voor jouw woning of bedrijf. Zo voorkom je problemen in de toekomst. Bestel een Bestemmingspakket en je bent goed voorbereid op de toekomst.