De BAG, wat is dat eigenlijk?

Als je op zoek bent naar informatie over je woning kun je tegen de term BAG aanlopen. Wat is de BAG en waarom is deze belangrijk?

In Nederland worden er diverse overheidsgegevens bijgehouden die een maatschappelijke functie kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een brandweerman die zich afvraagt hoeveel mensen er in een woning wonen voordat hij een woning binnengaat.

Basisregistraties

De overheid heeft ervoor gekozen dit soort gegevens vast te leggen in een stelsel van basisregistraties, die door de verschillende overheidsdiensten met elkaar gedeeld worden. Hierdoor kan de overheid doelgericht en klantgericht werken.

Een van deze basisregistraties betreft de Basisregistratie Adressen en Gebouwen, ook wel afgekort tot BAG. Hierin houdt de gemeente basisgegevens over de adressen en gebouwen binnen de betreffende gemeente bij, zoals het adres, de postcode, het type, het bouwjaar, de oppervlakte van het grondvlak van het gebouw, de oppervlakte van het adres, de functie en de status. Er wordt overigens niet in geregistreerd wie er op het adres woont, daarvoor is een aparte registratie beschikbaar (de GBA).

De gemeente is verantwoordelijk voor het registreren en actualiseren van de BAG gegevens en is daarmee de bronhouder. De BAG wordt publiekelijk ontsloten via het Kadaster, omdat het Open Data betreft (hier kunnen burgers ook zelf eventuele onjuistheden terugmelden).

Open Data

Open Data is overheidsdata die de overheid beschikbaar stelt voor hergebruik. Ook bij Planviewer zijn allerlei BAG gegevens beschikbaar. Via de Kaart zijn deze te raadplegen in de vorm van uitgetekende gebouwen op de kaart. Daarnaast kun je op een adres zoeken en daarna allerlei informatie rondom dat adres bekijken, waaronder ook de BAG gegevens.

Je kunt bij Planviewer eenvoudig de BAG gegevens rondom je eigen woning bekijken, zoals de oppervlakte, het bouwjaar en de volume (m3), via een Gebouwrapport (alleen beschikbaar indien er 3D gegevens voor deze woning zijn verzameld).

Hierin krijg je een overzicht van de BAG gegevens die voor jouw woning bekend zijn. Ook krijg je een situatiekaart met daarop het ingetekende gebouw te zien, én een 3D visualisatie van het gebouw van je woning vanuit vier kijkrichtingen! Daarnaast krijg je aanvullende gegevens zoals de oppervlakte, volume, hoogte maaiveld en het hoogste punt van het gebouw.

Zo weet je straks alle ins en outs van jouw woning!