Drie dingen die je moet weten over een hittemelder

Drie dingen die je moet weten over een hittemelder

Wanneer je een huis inricht moet je ook aan dingen denken zoals een hittemelder. Niet iedereen is op de hoogte welke regels hier aan verbonden zijn. Ook weten niet veel mensen dat deze regels noodzakelijk kunnen zijn wanneer het aankomt op je verzekering. Een hittemelder komt dus met een hoop informatie die je een keer door moet lezen om deze op de juiste plek te hangen. Het is verstandig om hittemelders in je huis/pand op te hangen. Dit is voor de veiligheid om sneller rook of vuur te erkennen. Deze melders dienen op een open plek aan het plafond te hangen zodat deze niet belemmerd kunnen worden door andere meubels. Om precies te weten of de melders op de goede plek hangen kun je de gebruiksaanwijzing lezen die bij de melders geleverd wordt.

Levensduur melder

Ja je leest het goed. Ook hitte en rookmelders hebben een levensduur. Natuurlijk kun je deze producten niet eten, maar deze datum geeft aan of het product nog in een goede staat is. De gemiddelde levensduur van deze apparaten zijn 5 tot 8 jaar. Dit verschilt per product, wanneer deze tijd is verlopen dien je nieuwe melders aan te schaffen en op te hangen. Mocht je dit niet doen en er gebeurt iets, dan kan je verzekering zich terughouden op een vergoeding omdat jij je niet aan de regels hebt gehouden. Zijn de melders geldig dan is dit natuurlijk geen enkel probleem. Benieuwd of jouw melder nog goed is? Haal hem van het plafond en zoek de zijkant af. Ergens staat een tekstje van kleine letters met de datum waarop de melder vervangen moet worden. 

Een netwerk van melders

Veel mensen vragen ook of een rookmelder koppelbaar is. Dit houdt in dat voor bijvoorbeeld een bedrijvenpand met meerdere kantoren een groot netwerk van melders heeft die allemaal afgaan wanneer er rook gemeten wordt. Zo kan het hele gebouw naar buiten gaan voor de brand zich verspreidt. Dit is enorm handig voor de mensen met grote panden of huizen. Voor een normale gezinswoning is dit niet nodig omdat je meestal de harde piep wel hoort op elke verdieping, maar het antwoord op de vraag is makkelijk. Ja! Er zijn koppelbare rookmelders, deze zijn meestal iets moeilijker te vinden maar als je even op internet gaat heb je er zo een paar gevonden. Let er op dat je ze goed controleert voor je deze aan het plafond hangt anders moet je ze meerdere keer ophangen voor je netwerk goed aangesloten is. Denk en werk dus vooruit. Sommige melders kunnen ook verbonden worden met mobiele apparaten. Handig voor wanneer je weg van huis bent. Heb jij al een rookmelder?