• Artikelen»
  • Wonen»
  • Een traplift of verhoogd toilet: heb je hier een vergunning voor nodig?

Een traplift of verhoogd toilet: heb je hier een vergunning voor nodig?

Inmiddels is het algemeen bekend dat ouderen sneller achteruit gaan als ze uit hun eigen omgeving worden gehaald. Ook ervaren zij meer zelfstandigheid en keuzevrijheid als zij thuis kunnen blijven wonen. Het is daarom belangrijk om ouderen te helpen en te ondersteunen zodat ze in hun eigen woning kunnen blijven wonen. Bepaalde toepassingen kunnen ouderen helpen om langer zelfstandig thuis te wonen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een traplift of verhoogd toilet, maar zijn hier vergunningen voor nodig? 

Heb je een vergunning nodig voor ondersteuning bij traplopen? 

Met de intrede van de traplift kunnen ouderen veel langer zelfstandig van de ene verdieping naar de andere in hun woning. Met de leeftijd wordt de mobiliteit van ouderen steeds slechter, maar een traplift voorkomt dat er zal moeten worden verhuisd naar een woning waarin alles gelijkvloers is aangelegd. Toch zijn ouderen vaak huiverig om een traplift aan te vragen omdat ze bang zijn voor de papieren rompslomp. De vraag “heb ik voor een traplift een vergunning nodig?” wordt dan ook vaak gesteld.

Voor het plaatsen van een traplift in een koopwoning heb je geen vergunning nodig. In een huurwoning is ook geen vergunning nodig, maar wel toestemming van de verhuurder. Als de verhuurder de aanpassingen makkelijk weer weg kan halen, is hiervoor geen toestemming nodig. Voor “onroerende veranderingen”, zoals een traplift of een verhoogd toilet heb je wel toestemming nodig. Het installeren van trapliften kun je het beste overlaten aan erkende installatiebedrijven. Een traplift installeren zonder de juiste kennis en ervaring kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren. 

Heb je een vergunning nodig voor aanpassingen van het toilet?

Verhoogde toiletpotten zijn een aantal centimeters hoger dan een standaard toilet. Daarom maken ze zelfstandig gebruik maken van een gangbaar toilet weer mogelijk bij personen die er moeite mee hebben om op een toilet te gaan zitten of er zelfstandig vanaf te komen. Een verhoogd toilet is daarom een uitkomst voor ouderen die slecht ter been zijn. Naast een toiletpot is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een toiletverhoger van Medipoint aan te schaffen.

Ook voor een verhoogd toilet is geen vergunning nodig. En ook hier geldt: voor een huurwoning is er wel toestemming nodig van de verhuurder. Het is tenslotte een “onroerende verandering”.

Ga je nou de badkamer of je huis compleet renoveren om deze maatregelen uit te voeren? Dan is er natuurlijk wel een vergunning nodig voor deze renovatie. Ook voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld een gehandicaptenparkeerplaats of als je wijzigingen wilt doen aan een monumentaal pand is wel een vergunning nodig. Benieuwd welke vergunningen er allemaal zijn en of je deze moet aanvragen? Kijk dan eens op de website van Planviewer.