• Artikelen»
  • Wonen»
  • Houd rekening met de natuurlijke lichtinval bij het ontwerpen van een huis

Houd rekening met de natuurlijke lichtinval bij het ontwerpen van een huis

Bij het ontwerpen van een woning zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de indeling, de materialen die gebruikt worden bij de bouw hiervan en de wijze waarop de woning bijdraagt aan duurzaamheid. Nieuwbouwwoningen worden bijvoorbeeld standaard van een elektrische warmtepomp voorzien, in plaats van een cv-ketel op gas. Een van de aspecten om aandacht aan te besteden: de natuurlijke lichtinval binnen de woning. Het helpt mensen scherp te blijven, wanneer zij vanuit huis werken. Dat laatste wordt met de intrede van het hybride werken steeds vaker gedaan. Er zijn verschillende manieren om voor een natuurlijke lichtinval te zorgen. Kies bijvoorbeeld voor een lichtkoepel kopen bij een plat dak, of ga voor een dakraam in een schuin dak. De zolder is al lang geen opslagruimte meer in veel huizen; men gebruikt het steeds vaker als kantoor. Hetzelfde geldt voor een losse aanbouw met plat dak.

Langer geconcentreerd met frisse lucht en natuurlijk licht

In een kantoorruimte aan huis is het belangrijk om voor voldoende natuurlijk licht te zorgen, maar ook om de ruimte goed te ventileren. Voldoende zuurstof in de kamer helpt men langer geconcentreerd te blijven bij het uitvoeren van taken. Het één valt goed met het ander te combineren; kies voor een lichtkoepel van een partij als Lichtkoepeltje, die te openen is. Pas hierbij op, dat de lichtkoepels geen risico gaan vormen. Wanneer men voor een slecht afsluitbare lichtkoepel kiest kunnen er niet alleen lekkages ontstaan, maar kunnen ze ook de kans op een inbraak in huis onnodig vergroten. Kies om deze reden altijd voor kwaliteit, wanneer je een lichtkoepel opneemt in het ontwerp van een woning.  

Tip: gebruik de lichtkoepel niet alleen in de kantoorruimte van een woning. Ook in de woonkamer of bijvoorbeeld in een serre komen ze goed tot hun recht. Met een HR++ lichtkoepel hoeft het gebruik hiervan tegenwoordig geen groot negatief effect te hebben op de isolatiewaarde van een woning.

Natuurlijk licht laat een ruimte groter ogen

Naast het gegeven dat natuurlijk licht bijdraagt aan de concentratie van mensen, helpt het ruimtes in huis groter te laten lijken. Een donkere ruimte van twintig vierkante meter lijkt soms kleiner dan een hele lichte kamer van bijvoorbeeld vijftien vierkante meter. Dit effect kan men vergroten door de kamers van enkele spiegels te voorzien. Het voordeel van zo’n spiegel is het feit, dat deze het licht door de ruimte verspreidt. Ook een lichte, bijvoorbeeld witte kleur verf of behang op de muren van een kamer zal helpen om deze groter te laten lijken.