FAQ

1. Hoe kan ik een bestemmingsplan vinden?

Geef een adres of perceelnummer in bij de adreszoekbalk bovenaan deze pagina. Je ziet daarna alle bestemmingsplannen op die locatie.

Als je op zoek bent naar de bestemming en bouwregels, kies dan het meest actuele bestemmingsplan met enkelbestemming en status "vastgesteld" of "onherroepelijk".

Na het afronden van het bestelproces ontvang je een Bestemmingsrapport. Een Bestemmingsrapport is een uittreksel van een ruimtelijk plan specifiek voor de opgegeven locatie. 

Zie je geen bestemmingsplan of Bestemmingsrapport, dan is het bestemmingsplan voor gemaakt voor 1-1-2010 en dus niet online beschikbaar op Planviewer. 

Bestemmingsplannen inzien kan ook via de "kaart Planviewer"  of via de "Bestemmingsplannen per gemeente".

Bekijk ook de video: Hoe vind ik snel de enkelbestemming?

Lees ook:

Waar kan ik een bestemmingsplan inzien? 

Hoe komt een bestemmingsplan tot stand? 

Hoe toets ik mijn bouwplannen aan een bestemmingsplan? 

Hoe toets ik mijn bedrijfsplannen aan een bestemmingsplan?

Je plannen dien je toetsen aan het bestemmingsplan. De regels voor een bepaalde locatie liggen vast in de  "enkelbestemming" van een bestemmingsplan. Lees onder punt 1 hoe je een bestemmingsplan vindt of bestel direct een bestemmingsplan.

Bekijk ook video:

Hoe vind ik snel een bestemmingsplan?

Bouwregels vinden via de kaart.

 

Lees ook:

Wat is een enkelbestemming?

Hoe toets ik mijn bouwplannen aan een bestemmingsplan?

Hoe toets ik mijn bedriijfsplannen aan een bestemmingsplan?

Wanneer je een product bij ons bestelt, ontvang je na afloop van de bestelprocedure een knop waarmee je de producten kunt downloaden. Ook ontvang je een gereedmeldingsmail met daarin een hyperlink naar dezelfde downloadpagina, zodat je de producten ook later nog kunt downloaden.

Los product of pakket

Los product

Als je een los product besteld hebt, kan je na het downloaden het product direct openen, als je de benodigde software op uw device heeft staan. Voor een PDF bestand is dat bijv. Acrobat reader (gratis). Onze rapporten worden in PDF formaat geleverd.

Pakket

Indien je een pakket besteld hebt, of meerdere bestanden die inhoudelijk bij elkaar horen (zoals in een digitale kaart), worden de producten geleverd in een enkel ZIP bestand. Hierin zijn de bestanden compact opgeslagen zodat je ze met één klik kunt downloaden en ze tevens minder schijfruimte in beslag nemen. Binnen het ZIP bestand kan je de afzonderlijke bestanden vervolgens openen, als je de benodigde software op jouw device hebt staan. Voor een PDF bestand is dat bijv. Acrobat reader (gratis). Voor het inlezen van digitale kaartbestanden heb je een gespecialiseerd CAD of GIS programma nodig zoals bijv. AutoCAD, QGIS of een online Kaartviewer.

Jouw device

Afhankelijk van jouw device verloopt het downloaden en openen op een verschillende manier.

iPhone en iPad

Nadat je op de knop Download hebt getikt krijg je de vraag wat je met het bestand wilt doen. Kies ervoor het bestand te bewaren in Bestanden of bijv. een online opslagomgeving zoals iCloud Drive. Hierna kan je via de App Bestanden op jouw device naar het ZIP bestand toe bladeren. Als je daar op het ZIP bestand tikt kan je kiezen voor Voorvertoning inhoud. Door naar links te vegen blader je van PDF bestand naar PDF bestand binnen de ZIP. Door naar boven te vegen blader je door de pagina’s binnen een PDF bestand.

Android telefoons en tablets

Nadat je op de knop Download hebt getikt wordt het bestand automatisch gedownload. Indien je een Samsung device hebt, kan je direct naar de App Mijn bestanden gaan, en daarbinnen naar het bestand toe bladeren. Bij andere Android devices kan je deze methode volgen: Ga naar de Instellingen en kies vervolgens Opslag. Ga binnen Opslag naar Bestanden en dan naar de map Download. Hierin kan je naar het ZIP bestand toe bladeren. Als je op het bestand tikt kan je nu de afzonderlijke bestanden binnen de ZIP bekijken. Let op: in oudere Android versies dien je het bestand wel eerst te openen in een aparte App dat met ZIP bestanden overweg kan (zoals bijv. het gratis WinZip voor Android).

Windows of Apple PC

Nadat je op de knop Download hebt geklikt krijg je de vraag wat je met het ZIP bestand wilt doen. Kies ervoor het bestand te bewaren in een map op jouw harde schijf. Vervolgens dubbelklikt je op het bestand waarna het vanzelf wordt uitgepakt. Daarna kan je de afzonderlijke bestanden binnen de ZIP bekijken. Let op: in oudere Windows versies dien je het bestand wel eerst te openen met een apart programma dat met ZIP bestanden overweg kan (zoals bijv. het gratis WinZip).

Het komt sporadisch voor dat een bestelling niet automatisch wordt afgeleverd. Een medewerker van Planviewer zorgt dan voor een spoedige succesvolle afwikkeling van de bestelling. Tijdens kantoortijden gebeurt dit binnen een uur. Bestellingen die in de avonden en in de weekenden niet succesvol zijn afgerond, worden de eerstvolgende werkdag om 9.00 uur in behandeling genomen.

Je ontvangt e-mails over één of meerdere locaties omdat je een PlanAlert abonnement ingesteld hebt via Planviewer.nl. Als er bekendmakingen zijn in jouw omgeving, dan kan je deze bekijken na inloggen op www.Planviewer.nl. Wil je niet inloggen, upgrade dan naar PlanAlert Premium. De bekendmakingen staan dan in de e-mail.

Log je in voor de eerste keer dan moet je eenmalig je profiel voltooien door een wachtwoord in stellen. Vanaf dan kan je alle meldingen over de door jou ingestelde locatie bekijken. 

Na inloggen op "Mijn Planviewer", volg dan de volgende stappen:

1. In het midden van de pagina staat PlanAlert Abonnement. Klik op het woord "Free" of "Premium".

2. Klik daarna op de groene regel met rechts een groene button "Mijn locaties"

3. Klik op het adres in de groene balk. Staat hier geen adres, voeg deze dan toe via de groene button "Locatie toevoegen".

4. Scrol naar beneden om de bekendmakingen te zien. 

5. Klik op "Bekijk" voor meer informatie over de bekendmaking.

Wil je meer invloed op de meldingen en filters instellen? Maak dan gebruik van onze betaalde versie: Premium PlanAlert. Voor 2,39 per maand kan je meerdere adressen monitoren en door het gebruik van filters ontvang je alleen de meldingen die er toe doen.

Wil je geen gebruik meer maken van je PlanAlert Abonnement, meld je dan af via ''instellingen" op jouw PlanAlert account of mail dan naar info@planviewer.nl

De informatie op Planviewer.nl over woningen komt uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). Deze administratie wordt door de gemeente gevoerd

Een verzoek om informatie aan te passen kan je zelf online indienen via het Kadaster. Een andere mogelijkheid is om contact op te nemen met de gemeente om het aan te laten passen.

Instructie online indienen

Als je op bovenstaande hyperlink klikt kom je op een pagina terecht waar je een adres kunt ingeven. Druk op de Enter knop of klik op het pictogram met de loep. Hierna wordt de informatie uit de BAG voor dit adres weergegeven. Aan de rechterzijde staan er naast de rubrieken pictogrammen met een potlood waarmee je voor de betreffende rubriek wijzigingen kunt indienen.

Wijzigingen indienen BAG

De informatie op Planviewer komt uit de officiele overheidsregistaties. De informatie wordt periodiek geactualiseerd:

Dagelijks geactualiseerd:

Gebouwadministratie (BAG: Basisadministratie Adressen en Gebouwen. bron; gemeenten).
Kadastrale grenzen (bron; Kadaster)
Ruimtelijke plannen (bestemmingsplannen. bron: overheden)
Lokale bekendmakingen (vergunningen. bron: overheden) 
Eigenarenrapport en Hypotheekrapport (bron; Kadaster)
Basiskaart grootschalige topografie 
Energielabels (bron; Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

Jaarlijks geactualiseerd:
Luchtfoto, 25 cm resolutie (bron: overheid)
Stratenplan (bron; Open Street Maps)

Lees ook: Datakwaliteit en betrouwbaarheid

 

Planviewer heeft als doel Open Data transparant te maken en voor iedereen beschikbaar te stellen, zodat niet alleen de grote bedrijven hier gebruik van kunnen maken maar ook particulieren. Open Data is overheidsdata die de overheid beschikbaar stelt voor hergebruik.

Adressen

Adressen komen uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), welke een dataset is die als Open Data beschikbaar is gesteld door de overheid. Als je op de link klikt zie je als voorbeeld de gegevens van het adres van Planviewer. 

Vanaf 1 februari 2012 zijn de gegevens uit de BAG openbaar voor commerciële toepassingen. Adresgegevens zijn gegevens over een gebouw en niet over een persoon. Adresgegevens vallen daarom niet onder de Wet Privacy.

Kijk hier hoe deze wet in elkaar steekt. Planviewer respecteert uw privacy.

Voor de volledige wettekst waar de basisregistratie adressen gebouwen op gebaseerd is verwijs ik je naar www.overheid.nl.

Het adres van een willekeurig persoon (een persoonsgegeven), is een adres die bij Planviewer niet bekend is. Een uitzondering is als het een klantrelatie betreft en deze persoon zelf heeft aangegeven dat het adres opgenomen mag worden in de administratie van Planviewer ten behoeve van de klantrelatie (deze informatie blijft dan echter afgeschermd).

Persoonsgegevens zijn gegevens zoals naam, geboortedatum en persoonsadres. Deze laatste is niet hetzelfde als het adres van jouw woning (het gebouw) want die behoort tot de Basisregistratie Adressen en Gebouwen zoals hierboven aangegeven. Persoonsgegevens zijn opgenomen in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) van jouw gemeente.

Je kan jouw persoonsgegevens laten afschermen op basis van een rechterlijk bevel. Dit wordt afgegeven door de rechter in bepaalde situaties, zoals bijvoorbeeld bij extreme stalking of bedreiging. Dan worden de persoonsgegevens uit de registratie gehaald (maar het adres van de woning blijft gewoon bestaan). Dit bevel kan ook naar bijvoorbeeld het Kadaster gezonden worden met het verzoek om de persoonsgegevens te verwijderen. Dan worden de persoonsgegevens uit die registratie gehaald (waarbij het adres van de woning dus gewoon blijft bestaan). Iemand die daarna wil weten wie de eigenaar is van een bepaalde woning of object op een bepaald adres krijgt geen informatie over de eigenaar en wordt verwezen naar de instantie die het bevel heeft gegeven de persoonsgegevens te verwijderen. Meer over privacy en persoonsgegevens.

Ruimtelijke plannen

Bij de invoering van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening is door het ministerie bepaalt dat de elektronische publicaties van plannen op ruimtelijkeplannen.nl de officiële versie is. Daarbij is gesteld dat die voor iedereen beschikbaar zijn en zonder restricties her te gebruiken zijn. Bron.

Overige gegevens

Naast adresgegevens gebruikt Planviewer ook nog andere datasets die vallen onder Open Data.

Planviewer combineert de data en verrijkt deze met andere data zodat het informatie wordt die gebruikt kan worden om antwoord te krijgen op een tal van vragen rondom vastgoed, wonen en de leefomgeving. Kijk voor voorbeelden van vragen in onze artikelen.

Een groot gedeelte van de informatie op onze website is gratis te bekijken, wat voortvloeit uit onze missie. Voor de informatie die in diverse producten beschikbaar wordt gesteld voor hergebruik vragen wij een kleine vergoeding. Indien wij informatie moeten betrekken van een externe bron en die bron (bijvoorbeeld Kadaster) voor die diensten een prijs vraagt, dan worden die kosten verrekend met het door jou bestelde product.

 

Lees ook: De BAG, wat is dat eigenlijk?

Wanneer je globaal de kadastrale grenzen en maten van jouw perceel wil achterhalen of in overleg met jouw buren een schutting gaat plaatsen dan heb je geen juridische dekking nodig. Dan is een Maatvoering Perceel voldoende. Heb je wel juridische dekking nodig, schakel dan een landmeter in.

Lees meer over rechtsgeldigheid kadastrale grenzen

Planviewer levert vastgoedinformatie gekoppeld aan een adres of perceel. De informatie die je ontvangt is dus op basis van 1 adres of 1 perceel. Het kan zijn dat een persoon meerdere percelen in eigendom heeft. Planviewer weet niet welke percelen allemaal bij dezelfde eigenaar horen en levert dus alleen de informatie expliciet over één perceel of adres.

Bestaat uw tuin uit meerdere percelen en wilt u de totale oppervlakte weten, bestel dan voor ieder perceel een Percelenrapport of Eigenarenrapport.

Onderstaande afbeeldingen is een voorbeeld van een eigendom die uit meerdere percelen bestaat of lees meer hierover.

Eigendom bestaat uit meerdere percelen

 

 

 

 

 

 

 

Adres = Een adres is de door de bevoegde gemeente toegekende benaming, bestaande uit de naam van een openbare ruimte, een nummeraanduiding en woonplaats.

Bestemming =  Bestemming van een adres ofwel "enkelbestemming" geeft weer wat conform het bestemmingsplan mag op een adres. Het bestemmingsplan is leidend en is de juridische waarheid.  Op Planviewer kunt u direct online een bestemmingsplan inzien. 

Bestemmingsplan = Een bestemmingsplan is een door de gemeenteraad vastgesteld plan en bindend voorschrift. Hierbij wordt de bestemming van de in het plan begrepen grond aangegeven. Daarnaast geeft het bestemmingsplan doelen en voorschriften over het gebruik van de grond en de opstallen.

Gebouw = Elk bouwwerk dat een voor mensen toegankelijke overdekte geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten gebouw zijnde.

Gebruiksdoel = van een adres ligt vast in de gemeentelijke administratie en is ingevoerd door de gemeente. Het is een administratieve waarde.

Locatie =  Ligging aangegeven door middel van een adres, perceelnummer of een coördinaat.

Object = Hetzelfde al een gebouw.

Op schaal = de kaarten van Planviewer zijn op schaal. Dit betekent dat iedere kaart een schalenbalk heeft. De schalenbalk geeft aan wat de afstand op de kaart is. bijvoorbeeld; een schalenbalkje van 0 - 18 m is 3 cm lang. Dat wil zeggen dat 3 cm op de kaart, 18 meter lang is. Dus 1 cm is 6 meter. Pak een liniaal om de schalenbalk op jouw kaart te meten. 

Perceel = Stuk grond al dan niet met de bebouwing, dat bij het Kadaster is geregistreerd.

Bekijk alle begrippen op de uitgebreide begrippenlijst

Ontbreekt volgens jou een begrip, neem dan contact op met ons.

De Nieuwe Omgevingswet is van kracht

De Nieuwe Omgevingswet is van kracht. Lees meer »

30 november De Dag van het Vastgoed

Op 30 november vindt De Dag van het Vastgoed plaats in het AFAS Theater in Leusden. Lees meer »

De nieuwe omgevingswet.

De nieuwe omgevingswet. Gaat het echt gebeuren op 1 januari 2023? Lees meer »