Plan: | Buitengebied Zuid Herstelbesluit 2015 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0010.06BPHERZ2015-VG01 |
Op 6 mei 2015 heeft de Raad van State uitspraak gedaan t.a.v. het beroep dat was ingediend tegen het bestemmingsplan "Delfzijl - Buitengebied Zuid" - vastgesteld op 23 mei 2013 - en de "Partiële hervaststelling bestemmingsplan "Delfzijl - Buitengebied Zuid"- vastgesteld op 19 decmeber 2013 en hierna genoemd "het herstelbesluit 2013". Met het laatstgenoemde plan is het bestemmingsplan "Delfzijl - Buitengebied Zuid" geheel opnieuw en deels gewijzigd vastgesteld.
De plannen zijn op onderdelen vernietigd. De Raad van State heeft bepaald, dat de gemeenteraad van Delfzijl binnen 30 weken na de uitspraak een nieuw besluit dient te nemen ten aanzien van deze planonderdelen. Met dit plan worden de betreffende planonderdelen hersteld.
In deze toelichting worden in Hoofdstuk 2 de uitspraak en de gekozen hersteloplossingen toegelicht.
In hoofdstuk 3 wordt de uitvoerbaarheid van dit plan toegelicht.
In dit hoofdstuk wordt per vernietigd planonderdeel een toelichting gegeven. Deze toelichting vindt in de volgende volgorde plaats:
Gasunie Transport Services b.v. heeft in haar beroep betoogt, dat m.b.t. een aantal gasleidingen in het plangebied niet (helemaal) het juiste tracé en/of de belemmeringenstrook onvoldoende breed op de verbeelding bij het plan wordt weergegeven. De Raad van State heeft het beroep op dit punt gegrond verklaard.
Wagenborgen
De leidingtracés en breedtes van de belemmeringsstroken zijn nogmaals aan de hand van een recent ontvangen bestand van de Gasunie bekeken. Gebleken is inderdaad dat een tracé soms niet op de juiste plaats op de verbeelding zijn weergegeven; soms is inderdaad een onvoldoende brede belemmeringenstrook op de verbeelding opgenomen, veelal veroorzaakt doordat er meer leidingen liggen in het tracé dan waar bij vaststelling van het bestemmingsplan "Delfzijl - Buitengebied Zuid" rekening is gehouden.
Op de afbeelding hierboven zijn de betreffende leidingdelen met een rode lijn aangegeven. Binnen het leidingtracé dat met een gele lijn is aangegeven ligt geen leiding.
De leidingtracés die op afbeelding hierboven met een rode lijn zijn aangegeven zijn op de verbeelding aangepast en/of voorzien van een voldoende brede belemmeringenstrook. Het leidingtracé dat met een gele lijn is aangegeven op de afbeelding hierboven is van de verbeelding verwijderd.
De Raad van State heeft in haar uitspraak bepaald, dat op goede gronden geen agrarische bouwvlak is opgenomen op het perceel Oude dijk 2 in Woldendorp. Daarnaast heeft de Raad van State de gemeenteraad opgedragen om het opslaan van landbouwproducten en meststoffen met een planologische regeling mogelijk te maken op het perceel Oude dijk 2 in Woldendorp. De Raad van State heeft het plandeel met de bestemming "Groen" vernietigd.
Het perceel Oude dijk 2 betreft een perceel waar lang geleden een boerderij heeft gestaan. Op dit moment zijn op het perceel nog enkele restanten aanwezig van de boerderij die er ooit heeft gestaan. Het perceel heeft een groene uitstraling, omdat de oorspronkelijk erfbeplanting nog aanwezig is en er daarnaast vele andere bomen en struiken op het perceel aanwezig zijn. Het perceel wordt daarom met dit herstelplan bestemd voor "Groen".
Binnen deze bestemming is het opslaan van landbouwproducten en meststoffen mogelijk gemaakt met dit plan. Het is niet wenselijk om het hele perceel aan te wijzen als opslaglocatie voor landbouwproducten en meststoffen. Daarvoor is het perceel met een oppervlakte van ca. 7.500 m² te groot. Een oppervlakte van ca. 600 m² wordt voldoende geacht. Bij het bepalen van de plaats waar opslag van landbouwproducten en meststoffen kan worden toegestaan is aansluiting gezocht bij foto's uit het (recentere) verleden. Met die foto's kon worden vastgesteld waar de opslag in het recentere verlden plaatsvond. Die locatie kan met een aanduiding "opslag" op de verbeelding worden gezet. De opslag mag niet in bouwwerken plaatsvinden, omdat dat niet buiten een bouwvlak mag, gelet op de systematiek van het bestemmingsplan buitengebied. En de Raad van State heeft in haar uitspraak al bepaald dat op goede gronden geen bouwvlak mogelijk is gemaakt op het perceel Oude dijk 2.
Met dit plan wordt het perceel Oude dijk 2 bestemd voor "Groen". Op het perceel wordt daarnaast op de verbeelding een dubbelbestemming "Waarde - Archeologie 2" aangebracht.
Binnen de bestemming wordt op de verbeelding een aanduiding "opslag" aangebracht. Daarmee wordt het perceelsgedeelte aangegeven waar opslag van landbouwproducten en meststoffen kan plaatsvinden.
De planregels worden in het plan aangepast. Daarmee wordt geregeld dat het opslaan van landbouwproducten en meststoffen mag plaatsvinden binnen de bestemming "Groen", binnen gronden die zijn voorzien van een aanduiding "opslag". Ook wordt in de aangepast regels geregeld dat de opslag van landbouwproducten en meststoffen niet mag plaatsvinden in een bouwwerk.
De Raad van State heeft het plandeel met de bestemming "Agrarisch - Wierdenlandschap" voor het perceel Oude dijk 1 vernietigd. Het niet opnemen van een bestemming "Wonen" op dit perceel was onvoldoende gemotiveerd, nu het perceel volgens de Raad van State niet valt onder de werking van het bestemmingsplan "Herziening 1996 Buitengebied Termunten".
Op het perceel Oude dijk 1 heeft vroeger een woning gestaan. Die woning is eind jaren 80 van de vorige eeuw gesloopt.
Op 27 november 1997 heeft de gemeenteraad van Delfzijl het bestemmingsplan "Herziening 1996 Buitengebied Termunten" vastgesteld. Uit de dossierstukken kan worden afgeleid, dat de raad heeft beoogd het perceel Oude dijk 1 te bestemmen voor "Agrarisch - Wierdenlandschap". Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit, dat de eigenaren van het perceel in de procedure hun bezwaren geuit tegen het wegbestemmen van de woonbestemming op het perceel. Ook de verbeelding bij de "Herziening 1996" is duidelijk. Het perceel - in tegenstelling tot wat de Raad van State in haar uitspraak heeft aangegeven - valt wel degelijk onder de werking van de "Herziening 1996 Buitengebied Termunten".
Het opnemen van een bestemming "Wonen" op het perceel Oude dijk 1 zou dan ook in strijd zijn met de Provinciale Omgevingsverordening. Daarin is namelijk bepaald, een bestemmingsplan geen nieuwe, niet functioneel aan het buitengebied gebonden functies mag toestaan.
Op de verbeelding is op het perceel Oude dijk 1 een bestemming "Agrarisch - Wierdenlandschap" aangebracht. Ook is een tweetal dubbelbestemmingen aangebracht: "Waarde - Landschap" en "Waarde - Archeologie 4".
De gemeente stelt dit bestemmingsplan vast ter uitvoering van een uitspraak van de Raad van State. Tegen het vaststellingsbesluit kan beroep worden ingesteld bij de Raad van State.
Dit plan zal niet leiden tot financiële gevolgen voor de gemeente. Het plan is uitvoerbaar.