Inhoudsopgave
Hoofdstuk 2 Beschrijving planonderdelen
2.2 Vastgestelde bestemmingsplannen (postzegelplannen) en verleende omgevingsvergunningen
2.3 Nieuwe perceelsgebonden initiatieven
4.1 Economische uitvoerbaarheid
4.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Hoofdstuk 1 Inleiding
1.1 Aanleiding
Op 26 januari 2012 is het bestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ vastgesteld. Tegen dit vastgestelde plan is beroep aangetekend. Op 15 mei 2013 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: Raad van State) uitspraak gedaan over de ingestelde beroepen en is het bestemmingsplan deels vernietigd. Naar aanleiding van de uitspraak is een correctieve herziening opgesteld: ‘Correctieve herziening buitengebied Midden Drenthe’ (vastgesteld op 6 maart 2014). Hierin zijn de wijzigingen van het bestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ opgenomen die naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State noodzakelijk zijn. Daarnaast zijn in deze correctieve herziening enkele omissies in het bestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ hersteld.
Omdat de correctieve herziening slechts op onderdelen het bestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ herziet, is deze moeilijk leesbaar. Om toch een goed raadpleegbaar bestemmingsplan te kunnen publiceren op www.ruimtelijkeplannen.nl, is een geconsolideerde versie gemaakt: ‘Buitengebied Midden-Drenthe (geconsolideerd 2014)’ (d.d. 20 augustus 2014). Deze geconsolideerde versie is een samenvoeging van de bestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ en de ‘Correctieve herziening buitengebied Midden Drenthe’. In deze versie zijn de regels en de verbeelding van de twee bestemmingsplannen opgenomen als ware het één bestemmingsplan. Bestemmingsplannen (zogenaamde postzegelplannen) die na de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ (2012) zijn vastgesteld – en die niet zijn meegenomen in de correctieve herziening uit 2014 – zijn in deze consolidatie niet opgenomen. Deze plannen zijn uiteraard gewoon los te vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl.
Sinds het publiceren van het consolidatieplan hebben zich weer nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied van Midden-Drenthe voorgedaan. Er bestaat behoefte om weer een leesbaar plan te maken voor het buitengebied. Dit wordt gedaan middels voorliggend veegplan. Middels het veegplan wordt het bestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ op onderdelen aangepast naar aanleiding van een aantal verleende omgevingsvergunningen, postzegelbestemmingsplannen, (nieuwe) perceelsgebonden initiatieven en ambtshalve wijzigingen.
De verbeelding en planregels van het veegplan zijn op ‘consoliderende wijze’ opgesteld. Dat wil zeggen dat op de verbeelding het hele plangebied van het bestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ (2014) wordt meegenomen; ook de percelen waar de aanpassingen géén betrekking op hebben. Voor de planregels wordt het consolidatieplan uit 2014 als basis gehanteerd. Middels doorhalingen (rood en doorgehaald aangegeven) of toevoegingen (rood aangegeven) worden de wijzigingen weergeven die voorliggend veegplan doorvoert in de planregels. In de toelichting is opgenomen voor welke percelen een wijziging is doorgevoerd in de verbeelding.
In de bijlage is een document opgenomen waarin voor alle wijzigingen de voor- en nasituatie qua verbeelding is weergegeven (bijlage 1).
1.2 Plangebied
Het plangebied behelst het hele plangebied van bestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ (2014). Met uitzondering van de postzegelplannen en omgevingsvergunningen die niet worden meegenomen in het veegplan; zie hiervoor hoofdstuk 2.
1.3 Leeswijzer
In het volgende hoofdstuk 2 komen de verschillende aanpassingen aan bod. Hoofdstuk 3 licht de milieuaspecten toe. Hoofdstuk 4 beschrijft de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan.
Hoofdstuk 2 Beschrijving planonderdelen
2.1 Inleiding
Het veegplan past het bestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ op onderdelen aan naar aanleiding van een aantal verleende omgevingsvergunningen, postzegelbestemmingsplannen, (nieuwe) perceelsgebonden initiatieven en ambtshalve wijzigingen.
2.2 Vastgestelde bestemmingsplannen (postzegelplannen) en verleende omgevingsvergunningen
Het gaat om omgevingsvergunningen en postzegelbestemmingsplannen die sinds de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ zijn verleend/vastgesteld.
Ook omgevingsvergunningen en postzegelbestemmingsplannen die na de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ (2012) zijn verleend/vastgesteld - en die niet zijn meegenomen in de correctieve herziening uit 2014 en het consolidatieplan worden deze keer wel meegenomen.
Een aantal verleende omgevingsvergunningen en vastgestelde postzegelbestemmingsplannen worden vanwege hun systematiek of specifieke karakter niet meegenomen. Deze blijven gelden naast het veegplan en zijn nog steeds separaat raadpleegbaar op ruimtelijkeplannen.nl. De omgevingsvergunningen en postzegelbestemmingsplannen die níét worden meegenomen in voorliggend bestemmingsplan, worden op de verbeelding een ‘witte vlek’
Voor de toelichting (ruimtelijke onderbouwing) van de meegenomen postzegelplannen en omgevingsvergunningen wordt verwezen naar ruimtelijkeplannen.nl, waar deze nog steeds separaat raadpleegbaar zijn.
2.3 Nieuwe perceelsgebonden initiatieven
Er worden een aantal nieuwe, perceelsgebonden initiatieven meegenomen in het veegplan. De ruimtelijke onderbouwingen zijn separaat bij de toelichting gevoegd.
Locatie |
Wijziging |
Ruimtelijke onderbouwing |
Verlengde Middenraai, Nieuw-Balinge |
Vanwege grondruil met Prolander worden twee percelen omgezet van ‘Natuur’ naar ‘Agrarisch met waarden - 1‘ en vice versa.
De verbeelding wordt hierop aangepast. De regels behoeven geen aanpassing. |
Bijlage 2 |
Smalbroek 32, Beilen |
Op het perceel wordt een hoveniersbedrijf/kwekerij gevestigd. De bestemming wordt omgezet van ‘Wonen – Voormalige boerderijen’ in ‘Agrarisch – Tuinbouw’, met de aanduiding ‘specifieke vorm van agrarisch – kwekerij 2’.
De verbeelding en regels worden hierop aangepast. |
Bijlage 3 |
Beilervaart 45, Beilen |
Het perceel heeft de bestemming ‘Agrarisch met waarden – 4’, met de aanduidingen ‘specifieke vorm van agrarisch – grondgebonden agrarisch bedrijf’ en ‘karakteristiek’. Er wordt geen actief agrarisch bedrijf meer gevoerd. De agrarische bestemming wordt omgezet in ‘Wonen – Voormalige boerderijen’. De aanduiding ‘karakteristiek’ blijft behouden.
De verbeelding wordt hierop aangepast. De regels behoeven geen aanpassing. |
Bijlage 4 |
Beilervaart 67, Beilen |
Het perceel heeft de bestemming ‘Agrarisch met waarden – 1’ en de aanduiding ‘specifieke vorm van agrarisch – grondgebonden agrarisch bedrijf’. Er is geen sprake meer van een agrarische bedrijfsvoering. De agrarische bestemming wordt omgezet in ‘Wonen – Voormalige boerderijen’.
De verbeelding wordt hierop aangepast. De regels behoeven geen aanpassing. |
Bijlage 5 |
Eekhoutswijk 16, Smilde |
Het perceel heeft de bestemming ‘Agrarisch met waarden – 1’. Aangezien het perceel Eekhoutswijk 16 in het huidige bestemmingsplan: • een klein bouwblok kent, die niet eens onder de gebouwde woning past (woning destijds met vergunning van de gemeente Midden-Drenthe gebouwd), • niet het gehele perceel een woonbestemming heeft, • voor de paardenstal geen direct bouwrecht geldt en de gemeente die op de uit te breiden woonbestemming wil laten bouwen is het noodzakelijk de woonbestemming te vergroten of te wel te wijzigen. Het huidige woonperceel en het gedeelte waar de paardenstal en paardenbak op worden gerealiseerd krijgen een woonbestemming. Het overige grasland behoudt zijn bestemming.
De verbeelding wordt hierop aangepast. De regels behoeven geen aanpassing. |
Bijlage 6 |
Oranjekanaal ZZ 55, Hijken
|
Het perceel heeft de bestemming ‘Agrarisch met waarden – 1’ met als aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - grondgebonden agrarisch bedrijf'. Er is geen sprake meer van een agrarische bedrijfsvoering. De agrarische bestemming wordt omgezet in ‘Wonen – Voormalige boerderijen’.
De verbeelding wordt hierop aangepast. De regels behoeven geen aanpassing. |
Bijlage 7 |
Beilerstraat 14A, Westerbork |
Een deel van het perceel heeft de bestemming ‘Agrarisch met waarden – 1’ en een deel heeft de bestemming ‘Wonen’. Op deze locatie is enige jaren geleden een Ruimte voor Ruimterecht gevestigd. Door de aanwezigheid van een agrarisch bedrijf aan de Beilerstraat 16 te Westerbork (oostzijde van het perceel) was het destijds niet mogelijk om het gehele perceel (gem. Westerbork, sectie T, nr. 2359) als ‘Wonen’ te bestemmen. Dit om te voorkomen dat het agrarisch bedrijf niet onevenredige wordt geschaad in zijn ontwikkelingsmogelijkheden. Gezien de recente verkoop van Beilerstraat 16 te Westerbork aan een particulier eigenaar is geen sprake meer van een agrarisch bedrijf en kan het perceel in zijn geheel als ‘Wonen’ worden bestemd.
De verbeelding wordt hierop aangepast. De regels behoeven geen aanpassing. |
Bijlage 8 |
Beilerstraat 16, Westerbork |
Het perceel heeft de bestemming ‘Agrarisch met waarden – 1’ en de aanduiding ‘specifieke vorm van agrarisch – grondgebonden agrarisch bedrijf’. Er is geen sprake meer van een agrarische bedrijfsvoering. De agrarische bestemming wordt omgezet in ‘Wonen – Voormalige boerderijen’.
De verbeelding wordt hierop aangepast. De regels behoeven geen aanpassing. |
Bijlage 9 |
2.4 Ambtshalve wijzigingen
Alle ambtshalve aanpassingen die worden gedaan, zijn van geringe omvang en sorteren geen (significant) effecten ten opzichte van het op 26 januari 2012 vastgestelde bestemmingsplan. Het betreft zeer geringe correcties en aanpassingen die de juridische regeling in overeenstemming brengt met de feitelijke situatie.
Het betreffen algemene ambtshalve aanpassingen in de regels en perceelsgebonden ambtshalve aanpassingen. De perceelsgebonden ambtshalve aanpassingen worden in navolgende tabel besproken. Wat betreft de algemene ambtshalve aanpassingen in de regels betreft dit veelal het herstellen van schrijffouten, verwijzingsfouten, actualisatie op grond van de POV en het verduidelijken van een regel.
Een ambtshalve wijziging is wel nieuw. Het hobbymatig houden van paarden is op basis van de Beleidsnotitie paardenhouderij onder voorwaarden bij recht toegestaan in de regels van de woonbestemmingen. Deze notitie was al toegevoegd aan het bestemmingsplan, maar per abuis waren alleen de regels voor de professionele paardenhouderij in het bestemmingsplan verwerkt en waren de regels voor het hobbymatig houden van paarden vergeten.
Lijst perceelsgebonden ambtshalve wijzigingen
Locatie |
Ambtshalve wijziging |
Mr. J.B. Kanweg 31, Witteveen |
De minicamping die binnen de woonbestemming valt, is wel vergund maar niet opgenomen in de correctieve herziening uit 2014. De minicamping wordt uitgebreid op de verbeelding. De regels behoeven geen aanpassing. |
Kanaal WZ 2a, Tiendeveen |
De minicamping is op de verkeerde locatie aangeduid. Dit wordt hersteld op de verbeelding. De regels behoeven geen aanpassing. |
De Goorns 12, Eursinge |
Het perceel heeft de bestemming ‘Agrarisch met waarden – 3’ met de aanduiding ‘specifieke vorm van agrarisch - grondgebonden agrarisch bedrijf’. Het is niet de bedoeling van bedrijven in ‘Agrarisch met waarden – 3’ zitten. De aanduiding wordt gelegd binnen de perceelsgrenzen en het perceel krijgt de bestemming ‘Agrarisch met waarden – 4’. De regels behoeven geen aanpassing. |
Walakkers 2, Eursinge |
De minicamping is gestopt. De aanduiding wordt verwijderd op de verbeelding. De regels behoeven geen aanpassing. |
Emelangen 1s1, Wijster |
De bestaande aardappelbewaarloods wordt positief bestemd op de verbeelding en in de planregels. |
Oelmersweg 4a, Elp |
Per abuis is het perceel bestemd als ‘Bedrijf – Agrarisch dienstverlenend’. Dit wordt gewijzigd naar ‘Agrarisch met waarden – 1’ op de verbeelding. De regels behoeven geen aanpassing. |
Woonbestemming naast carpoolplaats Beilen/N381/Eursing |
Provincie Drenthe is eigenaar van deze gronden en gaat de carpoolplaats uitbreiden. Er is overeengekomen dat de woonbestemming niet meer gebruikt wordt en verwijderd kan worden. Het perceel krijgt de bestemming ‘Agrarisch met waarden – 2’. De regels behoeven geen aanpassing. |
Meesterswijk 6, Bovensmilde |
De locatie is bestemd als ‘Agrarisch – Tuinbouw’. Op de locatie wordt zacht fruit geteeld, wat op basis van de definitie wordt geschaard onder grondgebonden agrarisch bedrijf. De locatie wordt op de verbeelding bestemd als ‘Agrarisch met waarden – 1’ met de aanduiding ‘specifieke vorm van agrarisch - grondgebonden agrarisch bedrijf’. De regels behoeven geen aanpassing. |
NNN/EHS-natuur
|
De nieuwverworven NNN/EHS-natuur krijgt een natuurbestemming op basis van de Provinciale verordening Drenthe. De regels behoeven geen aanpassing. |
Wittewijk 44(a), Bovensmilde |
Per abuis is de woonbestemming van Wittewijk 44a ook uit het bestemmingsplan gehaald, terwijl dit alleen voor nr. 44 de bedoeling was. Op de verbeelding wordt voor nr. 44a weer de bestemming ‘Wonen – Voormalige boerderijen’ opgenomen. De regels behoeven geen aanpassing. |
Aanduiding grondwaterbeschermingsgebied |
De aanduiding grondwaterbeschermingsgebied is te groot aan de noordelijke grens van de gemeente bij Oosthalen te Hooghalen/kamp Westerbork tot voorbij het zuidoosten van Elp. Dit wordt op de verbeelding aangepast. De regels behoeven geen aanpassing. |
Mr. J.B. Kanweg 25, Witteveen |
De spoelplaats op de verbeelding en in de planregels positief bestemd. |
Alting 18, Beilen |
Deze woning is in 2016 weggehaald. De woonbestemming wordt verwijderd op de verbeelding. Het perceel krijgt de bestemming ‘Agrarisch met waarden – 2’ in lijn met de omgeving. |
Boermarkeweg 21, Hooghalen |
Op de locatie staan drie woningen. Op de verbeelding zijn vier woningen aangeduid. Dit wordt aangepast op de verbeelding naar drie woningen. |
Voorontwerp-bestemmingsplan ‘Gebiedsontwikkeling rondom Nieuw-Balinge’ en omgevingsvergunning ‘Renovatie MMC-Terrein Hoogeveenseweg 24 te Nieuw-Balinge’ |
Voor wat betreft de volgende adressen in Nieuw-Balinge wordt het voorontwerp-bestemmingsplan ‘Gebiedsontwikkeling rondom Nieuw-Balinge’ in combinatie met de verleende omgevingsvergunning ‘Renovatie MMC-Terrein Hoogeveenseweg 24 te Nieuw-Balinge’ vertaald in het veegplan: Hoogeveenseweg 22, 24 en 26 (incl. opslagterrein); Hullenzandweg 19; Verlengde Middenraai 23 en 25. Dit wordt op de verbeelding en in de regels van Natuur aangepast. |
Suermondsweg 27, Smilde |
De minicamping is opgeheven. De aanduiding minicamping wordt verwijderd op de verbeelding. De regels behoeven geen aanpassing. |
Looveen 17, Wijster |
Op de locatie geldt de aanduiding ‘intensieve veehouderij’. Omdat de veehouderij ter plekke stopt, wordt de aanduiding op de verbeelding verwijderd. |
Hoofdstuk 3 Milieuaspecten
In een bestemmingsplan dient te worden aangetoond dat sprake is van een ‘goede ruimtelijke ordening’. Onderdeel hiervan is dat het plan niet in strijd is met een aantal milieuaspecten, zoals bodem, water, externe veiligheid, et cetera.
Voorliggend bestemmingsplan betreft een partiële herziening van het in 2012 vastgestelde bestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ en de ‘Correctieve herziening buitengebied Midden Drenthe’ uit 2014.
Wat betreft de ambtshalve wijzigingen, zijn dit over het algemeen zaken van beperkte omvang en van ondergeschikte aard. Een verwijzing naar de milieuaspecten in de toelichting van vastgestelde moederplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ (2012) en de ‘Correctieve herziening buitengebied Midden Drenthe’ (2014) volstaat dan ook.
Wat betreft de verleende omgevingsvergunningen en vastgestelde bestemmingsplannen die in dit veegplan worden verwerkt, wordt voor de toelichting (ruimtelijke onderbouwing) verwezen naar ruimtelijkeplannen.nl, waar ze nog steeds separaat raadpleegbaar zijn.
Wat betreft de nieuwe perceelsgebonden initiatieven is een ruimtelijke onderbouwing opgesteld, welke als bijlage bij de toelichting zijn gevoegd. Hierin worden de milieuaspecten getoetst.
Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid
4.1 Economische uitvoerbaarheid
De aanpassingen die in het veegplan worden gedaan op het bestemmingsplan ‘Buitengebied Midden-Drenthe’ en de ‘Correctieve herziening buitengebied Midden Drenthe’ hebben vrijwel alle betrekking op het vastleggen van feitelijk bestaande situaties of ontwikkelingsmogelijkheden die reeds middels eerdere planologische herzieningen waren vastgelegd.
De omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen die in dit veegplan worden verwerkt, zijn al verleend dan wel vastgesteld.
De mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen zijn in deze gevallen dus beperkt en zijn van dusdanige aard dat beperkt gemeenschapsgelden moeten worden aangesproken. Kostenverhaal in het algemeen en in het kader van artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening vindt in een aantal gevallen plaats. Hiervoor wordt verwezen naar de separate ruimtelijke onderbouwingen die voor de nieuwe perceelsgebonden initiatieven zijn opgesteld, welke als bijlage bij de toelichting zijn gevoegd.
Voor wat betreft de nieuwe perceelsgebonden initiatieven komen de kosten voor het plan ten laste van de initiatiefnemer. Op basis van de Wet ruimtelijke ordening (artikel 6.12, tweede lid) en het Besluit ruimtelijke ordening is geen sprake van een plan waarvoor een exploitatieplan vereist is. De kosten voor het plan worden namelijk door middel van een planschadeverhaalsovereenkomst gedekt. Dit wordt eveneens in de ruimtelijke onderbouwing van de nieuwe initiatieven toegelicht (zie bijlagen bij toelichting).
4.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Vooroverleg
Het ontwerp-bestemmingsplan is op grond van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) voor formeel overleg voorgelegd aan vooroverlegpartners. De vooroverlegpartners zijn akkoord met het bestemmingsplan. Waar nodig zijn de reacties verwerkt in de regels, toelichting, bijlagen en/of verbeelding.
Zienswijzen
Het ontwerp-bestemmingsplan is vervolgens gedurende zes weken ter visie gelegd. De terinzagelegging was van 25 februari tot 7 april 2022. Gedurende deze periode heeft iedereen de mogelijkheid gehad om een zienswijze in te dienen. Er zijn twee zienswijzen ingediend. Deze worden besproken in de Nota van zienswijzen (bijlage 10). Waar nodig is een aanpassing doorgevoerd in de regels, toelichting, bijlagen en/of verbeelding.
Daarnaast zijn ambtelijk enkele onjuistheden geconstateerd. Deze zijn eveneens in de Nota van zienswijzen benoemd en verwerkt.